TIBBİ AMAÇLI KENEVİR EKİMİNE İZİN VAR ALT YAPI YOK!

TBMM Genel Kurulunda önceki gün kabul edilerek yasalaşan Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kabul edildi. Kanunda tıbbi kenevir üretimi ve kullanımına yönelik değişikliğe gidildi.
Toplum sağlığını korumayı, yasadışı kullanımı önlemeyi ve dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlayan düzenleme ile üretimden satışa kadar tüm süreç denetim altına alınacak. Tıbbi kenevir, sağlık alanında kullanılacak.
Düzenleme kapsamında, tıbbi kenevirden elde edilen ilaç, özel tıbbi amaçlı gıdalar ve kişisel bakım ürünlerinin üretimi ve satışı sıkı kurallara bağlı olacak. Tıbbi kenevirden elde edilen ürünlerin ruhsatlandırma ve takip işlemleri yalnızca Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülecek. Bu ürünler sadece eczanelerde reçete karşılığı sunulabilecek. Sürdürülebilir ve kontrollü üretim modeli ile "sağlıkta yerli üretim" ve "küresel açılım" eş zamanlı olarak desteklenecek.
EKONOMİYE KATKI VERECEK
Ekonomiye katma değer sağlaması ve pazar büyüklüğünün 2027'de 55 milyar dolara ulaşması beklenen tıbbi kenevir ürünlerinde, Türkiye'nin pazarda önemli bir tedarik merkezi olması hedefleniyor.
Düzenlemeyle ithalata bağımlılığın azaltılması, ihracat odaklı üretimin teşvik edilmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlanması amaçlanıyor.
İşte bu amaçla 20 ilde kenevir ekimine izin verildi. Bu iller şunlar: Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak.
EKİM YAPILAN İL
Kenevir ekimi yapılacak illerden birisi olan Burdur’da üretici bu konuda umutlu. GÜRHABER’e açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, “Burdur çiftçisi bu konuda tecrübeli. Yıllar öncesi ekim yaptık. Lifleri sanayide urgan yapımında, yağı gıda katkı maddesi olarak kullanıldı. Denetimi kolluk kuvvetlerince yapıldığı sürece Burdur üreticisi bu tasarıya hazır.” dedi.