ZİRAİ DON OLAYINI ARAŞTIRMA KOMİSYONU ÇALIŞTAYI BURDUR’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Burdur'da, TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu Çalıştayı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider’in katılımıyla gerçekleştirildi.
Çalıştayda, Türkiye genelinde zirai donun 64 ilde 16 farklı meyve türünde önemli zararlara yol açtığı açıklanırken, zarar gören üreticilere yönelik TARSİM ödemelerinin başladığı duyuruldu. Ayrıca Gizligider, geçtiğimiz haftada Türkiye'de 624 orman yangını yaşandığını ve bunların yüzde 83’ünün insan kaynaklı olduğunu bildirdi. 4 Temmuz 2025 Cuma günü Lavanta Tepesi Hotel’de düzenlenen çalıştayda açılış konuşmalarını Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, Isparta Valisi Abdullah Erin ve Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Burdur Milletvekilleri İzzet Akbulut, Mustafa Korkmaz, Komisyon Başkanı Milletvekili Adem Korkmaz gerçekleştirdi.
Bakan Yardımcısı Gizligider konuşmasının devamında şunları söyledi;
"Komisyonumuzun çalışmalarının ardından ortaya koydukları sonuçlar doğrultusunda hem fakültelerimiz hem de bizzat çiftçilerimizle, üreticilerimizle birlikte ortaya koyacaklarımızla yol alacağız. Burada devletin iradesinin son derece net ve sarih olduğunun bilmenizi istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın biz de talimatı gerekeni neyse yapılacak. Burada bir kısıt, bir sınır söz konusu değil. Elbette kademeli olarak maddi kayıpların yerine konmasıyla ilgili belli şartlar olacaktır ama toplamda bu kavrama, bu yaşadıklarımıza ve bundan sonra yaşama ihtimalimize dair bakış açımızı ifade etmek istiyorum. Diğer taraftan elbette bugün zirai don hadisesini özelde konuşuyoruz ama bir başka tehdidi de yine bugünlerde yaşıyoruz. Onun adı da kuraklık. Ve her ikisini de aynı anda yaşıyoruz. Orta Anadolu'da tam bugünlerde kuraklık dolayısıyla ne kadar kaybımız var bununla ilgili tespitleri yapıyoruz. Hemen Kırşehir'den bir örnek vereyim. Bir ilçede Arpadaki kayıp oranımız yüzde yüz. Yani bu zamana kadar her ne yaptıysak bunların hepsi bir tarafı bırakacak, artık yeni bir sayfa açacağız. Çünkü açık söyleyeyim başka yolu da yok. Hem Burdur'un bakış açısından hem de Burdur Gölü'nden örnekle ben devam edeyim. Aralık ayı itibariyle Ulusal Su Kurulumuzun aldığı kararlardan biri de içlerinde Burdur Gölü'nün de olduğu 8 gölümüz artık ölmek üzere. Peyderpey can çekişiyor. Bununla ilgili çalışmalarımızın ilkini Eğirdir Gölü'nde açıkladık. 21 milyar bütçeli beş yıllık bir eylem planı hazırladık. Ve bunların tamamı kademe kademe günbegün ne yapılacağı şeklinde planlandı. Buradan da Burdurlular ile de paylaşmış olalım. Burdur Gölü de de aynı eylem planıyla Allah'ın izniyle elimizden geleni kadarıyla kurtarılacak ve bu konuda tarım olma
Yangınlarda son 7 gün içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde gerçekleşen yangın sayısı 624. Medyaya bir şekilde yansıyanlar üç beş tane ama 624 adet orman yangınıyla boğuştuk. Ve bunun 621'ini dün gece itibariyle kontrol altına aldık. Son üç tanesi de yaklaşık bir saat önce aldığımız hayırlı haberle inşallah kısmen kontrol altına aldık. Türkiye'de ortaya çıkan yangınların yüzde 83'ü insan kaynaklı. Yani bu afete yüzde 83 olarak biz sebep oluyoruz. Çok ilginç sebepler var. Bunlardan birini paylaşayım. Gerçekten bir şekilde piknik yapmış ailenin ortaya bıraktığı cam kırıklarından meydana gelen hiç hayal edemeyeceğiniz büyüklükte yangın var. Yangın ile mücadelede gönüllü sayımızda günbegün artıyor. 133 bin gönüllümüz var ve biz bunlara eğitim veriyoruz. Gerçekten tam da bugünlerde onlar da aramızda. AFAD bir yanda, askerimiz jandarmamız bir tarafta. Belediyelerimizle de bir taraftan yangınla mücadeledeyiz. Ama keşke milyarlarımızı bu mücadeleye harcamasaydık da çiftçimize, üreticimize harcasaydık. Çok kapsamlı bir çalışma yapıldı. 24'ü yoğun olmak üzere 65 vilayet etkilendi. Ve bir yere gelindi. Yavaş yavaş TARSİM ödemeleri başladı" dedi.