VALİ BİLGİHAN: "SUYA SAHİP ÇIKMALI, DOĞAL KAYNAKLARI BİLİNÇLİ KULLANMALIYIZ"

Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu’nun Burdur’daki çalıştayına katılarak önemli açıklamalarda bulundu.
Burdur Valisi Bilgihan, Zirai Don Araştırma Komisyonu Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, komisyonun Burdur'u ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Çalıştayın sonuçlarının hem ülke hem de Burdur adına hayırlı olmasını temenni eden Vali Baydar Bilgihan'ın konuşmasını prompter ya da konuşma metni olmadan yapması dikkatlerden kaçmadı. Don olayının bir doğal oluşum olduğunu ancak tedbirsizlikle afete dönüşebileceğini vurgulayan Bilgihan, bu çalıştayın sigortalılık noktasındaki çekinceleri giderecek önemli bir adım olacağını belirtti.
Burdur'un sorunları için özgüvenli bir portre çizerek konuşan Vali Baydar Bilgihan, Burdur'un Batı Akdeniz'in önemli bir şehri olduğunu ve tarım, hayvancılık potansiyeliyle birlikte tarihi ve kültürel değerlere sahip olduğunu ifade etti. Psidya bölgesi olarak adlandırılan Burdur'un, eşsiz tarihi ve kültürel mirasa sahip olduğunu söyledi. Tarım ve hayvancılık kapasitesi açısından da bölgenin son derece zengin olduğunu, özellikle örtü altı sebzeciliğin son yıllarda önemli bir alan haline geldiğini ve Türkiye'de bu alanda beşinci sırada yer aldıklarını belirtti.
Burdur'un sebze, tahıl ve tıbbi aromatik bitkilerde de önemli bir varlık gösterdiğini dile getiren Bilgihan; çörek otu, anason, rezene, lavanta ve gül gibi bitkilerde Isparta-Burdur bölgesinin Türkiye için başat şehirler olduğunu vurguladı. Hayvancılık kapasitesinin yıldan yıla arttığını, 215.000 büyükbaş ve 425.000 küçükbaş hayvan varlığına sahip olduklarını belirtti. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin hayvancılık noktasında bir ihtisas üniversitesi olduğunu ve embriyo transferi konusundaki çalışmalarının Türkiye'ye örnek teşkil ettiğini ekledi.
Üretimin insan hayatı için önemine değinen Vali Bilgihan, iklim değişikliği ve iklim krizinin tüm dünyayı etkisi altına aldığını, ani yağışlar, seller, orman yangınları ve göllerdeki çekilmelerin doğal yaşamı ve bitki desenini yoğun bir şekilde etkilediğini söyledi. Burdur Gölü'nün de bu durumdan etkilendiğini ve bakanlıkların önemli çalışmaları olduğunu belirtti. İnsan eliyle göllerin kurumasına katkımız olduğunu kabul etmemiz gerektiğini söyleyen Bilgihan, bilinçli su tüketimi ve izinsiz sondaj kuyularının engellenmesi gerektiğini vurguladı.
Vali Bilgihan, Burdur'un Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile olan su havzası kurulları ortaklıklarını dile getirdi. Şehrin potansiyellerinin ortaya çıkarılması için tüm bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve üniversite ile iş birliği içinde çalışacaklarını ifade etti. Son olarak, orman yangınlarıyla mücadelede farkındalığın önemine değinerek, hayatını kaybeden vatandaşa rahmet, yaralılara geçmiş olsun dileklerini iletti ve ülkenin afetlerden korunması temennisinde bulunarak konuşmasını sonlandırdı.