30 Nisan 2025 Çarşamba

DSİ, BURDUR’UN SU KAYNAKLARINI GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDİYOR

DSİ, BURDUR’UN SU KAYNAKLARINI GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDİYOR

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Burdur’da su yönetimi ve tarımsal verimliliği artırmak amacıyla önemli projelere imza atıyor.

03 Nisan 2025 Perşembe 10:58 GÜNCEL

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Burdur’a yapılan yatırımları değerlendirerek, “Burdur’a 28 milyar 676 milyon TL değerinde 217 tesis kazandırdık. Bu yatırımlarla su kaynaklarımızı en verimli şekilde yöneterek tarımsal üretimi destekliyoruz. Burdurlular için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

SU YÖNETİMİNDE STRATEJİK HAMLELER

DSİ, modern sulama sistemlerini yaygınlaştırarak tarım alanlarının daha verimli kullanılmasını sağlarken, sağlıklı içme suyu temini ve taşkın risklerine karşı önlemler almaya devam ediyor. İklim değişikliğinin etkileriyle suyun stratejik bir kaynak haline geldiğine dikkat çeken Genel Müdür Balta, “Su depolama tesisleri, kuraklık ve taşkın dönemlerinde kritik bir rol oynuyor. Havza bazlı planlanan bu tesisler, su döngüsünün en önemli unsurlarından biri” diye konuştu.

Ayrıca DSİ, tarımsal sulama sistemlerinde yapay zeka destekli otomasyon uygulamalarına geçerek, su tüketimini azaltırken verimi artırmayı hedefliyor. “Asgari su kullanımıyla maksimum verim elde etmek için en ileri teknolojileri kullanıyoruz” diyen Balta, suyun hayati bir kaynak olduğunu ve DSİ olarak bu bilinçle hareket ettiklerini vurguladı.

BURDUR’DA 303 BİN DEKAR ARAZİ SUYA KAVUŞTU

Burdur’daki DSİ yatırımlarına ilişkin bilgiler paylaşan Balta, son 22 yılda 65 sulama tesisinin tamamlanarak 303 bin 570 dekar tarım arazisinin sulamaya açıldığını belirtti. “Bu projeler sayesinde çiftçilerimizin emeği bereketle buluştu, üretilen tarımsal ürünler hem vatandaşlarımıza hem de ülke ekonomisine katkı sağladı” dedi.

BARAJ VE GÖLETLERLE SUYUN VERİMLİ KULLANIMI

Burdur’un iklim ve toprak yapısının üretime elverişli olduğunu belirten Balta, son 22 yılda yapılan 17 baraj ve 3 gölet ile 127,13 milyon metreküp su depolama kapasitesine ulaşıldığını söyledi. Halihazırda yapımı süren 3 yeni barajın tamamlanmasıyla birlikte, 4 bin 360 dekar tarım arazisinin daha sulama imkanına kavuşacağı belirtildi.

TAŞKIN KONTROLÜ İÇİN ETKİN ÇÖZÜMLER

DSİ, taşkın riskine karşı Burdur’da kapsamlı projeler geliştirmeye devam ediyor. Son 22 yılda tamamlanan 123 taşkın koruma tesisi ile Burdur şehir merkezi, 129 yerleşim yeri ve 82 bin 350 dekar arazi taşkınlardan korunuyor. Ayrıca inşaatı devam eden 12 taşkın koruma tesisiyle risklerin en aza indirilmesi hedefleniyor.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI ÇİFTÇİLERİ MEMNUN EDİYOR

Arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme projeleri kapsamında Burdur’da toplam 296 bin 190 dekar alanda toplulaştırma çalışması gerçekleştirildi. Beş farklı proje kapsamında 30 yerleşim birimi bu hizmetlerden faydalanırken, çiftçilerin toplulaştırma projelerinin verimliliği artırdığı yönündeki olumlu geri dönüşleri DSİ’nin yeni projeler geliştirmesinde önemli bir motivasyon kaynağı oldu.

SU KAYNAKLARI ENERJİYE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Burdur’da suyun gücünden enerji üretimi için de yatırımlar yapılıyor. Son 22 yılda 1 hidroelektrik santralinin (HES) devreye alınarak yıllık 5 GWh enerji üretimi sağlandığını belirten Balta, planlama aşamasındaki 2 yeni HES ile bu kapasitenin daha da artırılacağını ifade etti.

Çalışmaların kararlılıkla sürdüğünü vurgulayan Balta, “Her damla suyun kıymetini bilerek hareket ediyoruz. Su kaynaklarımızı en verimli şekilde değerlendirerek, Burdur’un ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi. Yapılan yatırımların önemine dikkat çeken Balta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya destekleri için teşekkür etti.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÇOK OKUNANLAR

SONRAKİ HABER

BURDUR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ TYP KAPSAMINDA PERSONEL ALIMI GERÇEKLEŞTİRECEK

BURDUR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ TYP KAPSAMINDA PERSONEL ALIMI GERÇEKLEŞTİRECEK