BURDUR GÖLÜ’NDE KÖPÜKLENME YENİDEN GÖRÜLDÜ

Prof. Dr. Gülle: "Bu, göl ekosistemi için doğal bir süreç"
Kuruma riski her geçen yıl artan ve su seviyesi hızla düşen Burdur Gölü’nde sahil kesimlerinde yeniden köpüklenmeler meydana geldi. Gölün farklı noktalarında gözlemlenen bu durum, bazı vatandaşlarda endişeye yol açsa da uzmanlar sürecin doğal olduğunu vurguladı.
Konuya ilişkin açıklama yapan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, söz konusu köpüklenmenin Burdur Gölü’nün doğal özelliklerinden kaynaklandığını ifade etti.
Prof. Dr. Gülle, göllerde ve zaman zaman denizlerde de benzer köpük oluşumlarının gözlemlenebileceğini belirterek, “Sanayi ya da kanalizasyon atıklarıyla oluşabileceği gibi, bu tür köpüklenmeler tamamen doğal süreçlerin sonucu da olabilir. Burdur Gölü’nde genellikle kış sonu ve ilkbahar başında bu görüntüler oluşur. Soğuyan sularla birlikte diyatom ve alglerin ayrışması sonucu açığa çıkan organik maddeler ile göl suyundaki yüksek alkali yapı bir araya gelir ve adeta sabunlaşma benzeri bir reaksiyon meydana gelir,” dedi.
Burdur Gölü’nün pH seviyesinin yaklaşık 9,1 olduğunu ve bu nedenle oldukça alkali bir yapıya sahip olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Gülle, köpüklenmenin gölde herhangi bir çevresel sorun göstergesi olmadığını, doğal ve mevsimsel bir süreç olduğunu sözlerine ekledi.
Uzmanlar, Burdur Gölü’nün korunması adına su kaynaklarının daha verimli kullanılması gerektiğine de dikkat çekiyor.