27 Nisan 2024 Cumartesi

SON DAKİKA

GÖLHİSAR DEVLET HASTANESİNDE "HACAMAT" BEDAVA

GÖLHİSAR DEVLET HASTANESİNDE

GÖLHİSAR DEVLET HASTANESİNDE "HACAMAT" BEDAVA

25 Ocak 2023 Çarşamba 13:53 KÖŞE YAZARLARI

Burdur’a bağlı Gölhisar ilçesi Devlet Hastanesinde” Hacamat” Bedava

Halk arasında hacamat olarak bilinen kupa tedavisi başta olmak üzere proloterapi, akupunktur ve ozon tedavisi 2 hekim gözetiminde yapılmaya başlandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Burdur İl Sağlık Müdürü Dr . Sırrı Şenbayram Geleneksel Tamamlayıcı Tıp(GETAT) olarak bakanlığımızca başlatılan tedavi yöntemi Gölhisar İlçesi Devlet Hastanesinde uygulanmaya başladı” dedi.

Anestezi uzmanı ve Fizik tedavi uzmanları gözetiminde başlayan tamamlayıcı tıp uygulamalarında aylık 500 hastanın tedavi gördüğünü ve mesai dışında da hasta kabul edildiğini söyleyen Dr Şenbayram “ Hastalarımız randevu alarak tadavi olabilirler” diye konuştu.

İşte 3 uygulamanın detayları

Proloterapi nedir?

Proloterapi, kas-eklem ağrı ve zedelenmeleri için kullanılan tamamlayıcı bir tıbbi tedavi yöntemidir. Proloterapi ile zedelenmiş ya da işlevini yitirmiş eklem, kıkırdak, bağ ve tendonlara bu dokuları yeniden yapılanma ve kendi kendini tamir etme aşamasına sokacak bir sıvı karışımı enjekte edilir. Proloterapi, yaralı bir eklemin yumuşak dokusuna doğal tahriş edici enjekte edilmesi şekilde uygulanır. Tahriş edici enjeksiyonu vücudun iyileşme tepkisini başlatır. Uygulamayı destekleyenler proloterapinin eklem veya sırt ağrısı için önemli bir rahatlama sağlayabileceğine inanmaktadır.

Proloterapi nasıl uygulanır?

Proloterapi işlem öncesi hazırlık dahil olmak üzere, toplamda 30 dakika veya daha az bir sürede tamamlanır. Lokal anestezi uygulamasından sonra etkilenen bölgelere dikkatli bir şekilde enjeksiyon yapılır. Tedaviden hemen sonra, hasta enjeksiyon yapılan bölgelere ısı paketleri tatbiki ile 10-15 dakika kadar istirahat eder. Isı uygulamasından sonra hasta evine dönebilir.

 

Proloterapi ile hangi hastalıklar tedavi edilir?

 

Proloterapi çoğunlukla yaralı eklemleri ve bağları tedavi etmek için kullanır. En sık sırta uygulanır. Ayrıca aşağıda sayılan vücut alanlarında da proloterapi kullanabilir;

    Dizler

    Kalçalar

    Omuzlar

    Diğer eklem ve bağlar

 

Proloterapinin kullanıldığı rahatsızlıklardan bazıları;

 

    Spor yaralanmaları

    Sırt ağrısı

    Boyun ağrısı

    Karpal tünel sendromu

    Kısmen yırtık tendonlar, bağlar ve kıkırdak

 

Ancak tedavi alanları sadece bunlarla sınırlı değildir ve daha farklı kas-iskelet sistemi ağrılarında da kullanılabilir. Bazı durumlarda, dejeneratif disk hastalığı veya artrit gibi kronik rahatsızlıkları olan hastalarda ağrıları hafifletmek için tercih edilebilir.

Ozon tedavisi nedir ne işe yarar?

Düşük dozlarda kişinin kendi direncini harekete geçirerek bağışıklık sistemini aktive eder. Ozon; kronik inflamatuar süreçleri içeren diyabet, hiperkolesterolemi, hipertansiyon ve otoimmün hastalıkları tedavisinde kullanılır. Ozon tedavisindeki amaç; vücudun fonksiyonlarının olması gerektiği hale getirilmesidir.

 

Ozon Tedavisinin Faydalı Olduğu Hastalıklar

 

    Osteomiyelit, plevral amfizem, fistülün eşlik ettiği abseler, enfekte yaralar, bası yaraları, kronik ülserler, diyabetik ayak ve yanıklar

    Hipertansiyon

    Diyabetes Mellitus(Şeker hastalığı)

    İlerlemiş iskemik hastalıklar

    Gözde maküler dejenerasyon (atrofik form)

    Kas iskelet sistemi hastalıklar ve eklem kireçlenmeleri

    Kronik yorgunluk sendromu ve fibromiyalji

    Ağız boşluğundaki kronik ve tekrarlayan enfeksiyonlar ve yaralar

    Özellikle antibiyotiklere ve kimyasal tedavilere dirençli bakterilerin, virüslerin mantarların neden oldukları olmak üzere akut ve kronik enfeksiyöz hastalıklar (hepatit, HIV-AIDS, herpes ve herpes zoster enfeksiyonu, papillomavirus enfeksiyonları, onikomikozis ve kandidiyazis, giardiyazis ve kriptosporidiyozis). Bartolinit ve vajinal kandidiyazis.

    Allerji ve Astım

    Otoimmün hastalıklar (multipl skleroz, romatoid artrit, Crohn hastalığı)

    Senil demans (yaşlılığa bağlı bunama)

    Akciğer hastalıkları: amfizem, kronik obstrüktif pulmoner hastalık, idiyopatik pulmoner fibrozis ve akut respiratuar stres sendromu

    Deri hastalıkları: Psöriyazis (Sedef) ve atopik dermatit

    Kansere bağlı yorgunluk

    Erken evre böbrek yetmezliği

Kupa Tedavisi(HACAMAT) ne ise yarar?

Ağrıların giderilmesi ve ödem çözülmesinde etkilidir. Migren, bel-boyun fıtıkları, eklem ağrıları, karaciğer sorunları, kalp hastalıkları, psikolojik hastalıklar, unutkanlık, göz problemleri, kronik yorgunluk, tansiyon gibi bağışıklık sistemine bağlı tüm kronik hastalıkların tedavisinde başarıyla uygulanır.

Kupa Terapisi Kimlere Yapılmaz?

 

    Hamile kadınlara,

    Panik atak hastalarına,

    Organ nakli olanlara,

    Böbrek yetmezliği olanlara,

    Kalp pili takılı olan hastalara,

    Kemoterapi gören kişilere,

    Regli döneminde olanlara,

    Düşük tansiyon hastalarına yapılmaz,

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÇOK OKUNANLAR

SONRAKİ HABER

İÇKİLİ MEKANLAR DENETLENSİN

İÇKİLİ MEKANLAR DENETLENSİN