25 Nisan 2024 Perşembe

SON DAKİKA
Necmettin Çakır

Necmettin Çakır

Necmettin.cakir@bahcesehir.k12.tr
16 Aralık 2020 Çarşamba 14:09

TEKE YÖRESİNE VEFA

Teke Yöresine Vefa
Antalya’nın Murat Paşa Belediyesi Antalya’daki bir parka "Kadir Türen Parkı" adını verdi.
Sanata, sanatçıya, emeğe, kültüre saygı duyan Başkan Ümit Uysal'a bir Dirmilli olarak çok teşekkür ediyorum.
Teke Yöresi'nden çıkan onlarca ozan ve sanatçı hiçbir müzik eğitimi almadan doğal yetenekleriyle, alaylı olarak müziğe damgalarını vurmuşlardır. Bu ozan ve sanatçılardan bir tanesi rahmetli Kadir Türen üstattır.
Kadir Türen 1919 yılında Dirmil’de dünyaya gözlerini açmış, 28 Haziran 1998 yılında yine Dirmil’de vefat etmiştir. Kadir Türen 1967 yılında TRT’de ‘Yöre Türküleri’ isimli program yapmıştır. Ayrıca TRT Antalya ve TRT İzmir radyolarında programlar yapmış, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde sahne almıştır. Meşhur üç telli curası ile bestelediği türküleri Teke Yöresi’nin en özgün ve ünlü eserleri arasında yer almaktadır. Eserlerinden başlıcaları hepimizin yakından bildiği ‘Teke Zortlatması, Kezban Yenge, Kuyu Dibi Daşlı Olur, Dirmilin Bülbülü, Gökte Yıldız Ellidir, Dirmildedir Evimiz’ parçalarıdır. Asıl eseri Türkiye’de hatta yurt dışında dahi bilinen ‘Erik Dalı Gevrektir’ türküsüdür. Erik Dalı türküsü Ankara oyun havası şeklinde meşhur edilmiş ancak türkünün sahibinin Kadir Türen, bölgesinin de Burdur-Dirmil olduğu TRT tarafından tescillenmiştir. Kadir Türen 1973 yılında iki adet curasını Burdur Müzesi’ne bağışlamış ve ölmeden önceki son bestesi de ‘Bizim Yaylalarımız’ türküsü olmuştur.
Üstadın yapıtları Özay Gönlüm, Sümer Ezgü, Muzaffer Sarısözen, Ahmet Turgut ve Ahmet Günday tarafından derlenip söylenmiştir. 
Çayın akışından, bülbülün ötüşünden, guguk sesinden, devenin yürüyüşünden, menekşenin, sümbülün açışından, güzelin yürüyüşünden etkilenip, duygularını sazının, curasının, kabak kemanesinin telinde, sipsisinin nefesinde dile getiren bu insanlara binlerce selam olsun.
Aramızdan ayrılan bu değerlerin ruhları şad olsun. Yaşayanlara da uzun ömürler dilerim.
Bu değerleri gelecek nesillere aktarmaya çalışan sanatçı dostu kurum ve kişilere de bir kez daha teşekkür ederim.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

ÇOK OKUNANLAR